Conditiezwemmen

Conditiezwemmen

Conditiezwemmen is bedoeld voor de zwemmer die het prettig vindt onder begeleiding van een van onze instructeurs in een opbouwend schema banen te zwemmen. U zult zien dat uw conditie snel verbetert! Om optimaal van de lessen te kunnen profiteren moet u beschikken over een redelijke tot goede zwemtechniek (schoolslag, borstcrawl en rugcrawl).

Enkele keren per jaar organiseren wij een borstcrawlcursus.

Dit betreffen doelgroepactiviteiten. Tijdens de zomervakantie gaan de doelgroepen niet door, wij adviseren om in de zomervakantie regelmatig te blijven zwemmen.

Meest gestelde vragen

Jazeker! Er wordt gezwommen in het wedstrijdbassin en de zwemlijnen liggen erin.

Ja, er is een instructeur aanwezig. Deze heeft een programma voor de zwemmers uitgewerkt en zal gedurende het conditiezwemmen jullie begeleiden en aangeven wat er gezwommen moet worden.

Iedereen wil fijn kunnen zwemmen en daarom bestaan er ‘ongeschreven’ regels die we hieronder hebben uitgeschreven.

Kies de juiste baan
Elke baan heeft meestal zijn eigen tempo. Kies daarop de voor jou beste baan uit. Zwem je erg snel, kies dan de snelle baan. Zwem je minder snel, kies dan de baan die het beste past bij jouw tempo. Wissel indien nodig tijdens het zwemmen van baan als je merkt dat het tempo teveel verschilt met die van jou.

Start niet vlak voor iemand anders
Als jij nog aan de kant staat en er komt iemand aanzwemmen, vertrek dan niet vlak voor diegene. Wacht tot die zijn keerpunt heeft gemaakt, wacht enkele seconden en zwem er dan achteraan.
Ben jij echt de allersnelste in de baan, dan kan je voor de aankomende zwemmer weg zwemmen, maar dan alleen als je zeker weet dat jij de ander niet in de weg zal zwemmen.

Zwem rechts
Zwemmen doen we – net als rijden – aan de rechterkant. We zwemmen rechtsom heen en rechtsom terug. Dit betekent dus dat je actief langs de lijn (of kant) zwemt en niet in het midden van de baan blijft. We zwemmen dus met elkaar in dezelfde baan ‘in rondjes’ tegen de klok in.

Keren
Vlak voordat je gaat keren mag je naar het midden van de baan zwemmen, of als er voldoende ruimte is naar links, om daar te keren en weer rechts in de baan uit te komen.

Inhalen mag
Zwemt er iemand voor je die langzamer is? Je mag gewoon links inhalen, als er geen zwemmer tegemoet komt. Geef een zacht tikje op de voeten van de zwemmer voor je zodat de zwemmer weer dat je gaat inhalen. Tik niet herhaaldelijk op de voet, want dat kan als irritant worden ervaren. Achter iemand zwemmen is vaak wat lichter, dus het tempoverschil met je voorganger moet groot genoeg zijn om er ook daadwerkelijk voorbij te komen. Ga niet inhalen als je het tempo niet lang vol weet te houden.

Laat je inhalen
Krijg je een tikje op je voet, ga dan niet versnellen, maar laat je tempo als het kan een beetje zakken en houd je zoveel mogelijk rechts om je in te laten halen. Blijf rechts zwemmen tot aan het keerpunt, want dat is een prima punt waar iemand gemakkelijk langs je kan.

Houd afstand
Houd voldoende afstand tot je voorganger, als je steeds op de voeten zwemt denkt de zwemmer dat je wilt inhalen en als je dat dan niet doet is dat vervelend. Vertrek bij de start met ongeveer 5 seconden afstand of meer na je voorganger.

Pauzeren in de hoek
Als je tijdens het zwemmen een rustmoment nodig hebt, houdt die dan in de hoek. Ga niet midden in de baan stilstaan. Als je komt aanzwemmen blijf je helemaal rechts zwemmen tot het einde van de baan en ga je in de rechterhoek stilstaan. Als er geen andere zwemmers zijn, dan kan je je verplaatsen naar de linkerhoek om daar uit te rusten. Als je dan uitgerust bent, kan je zo weer starten vanaf die positie.

Enkele keren per jaar is er een borstcrawl cursus. Deze komen te staan op de evenementenkalender.

Je kan je abonnement voor de cursus kopen via https://webshop.acdh.nl/Membership/Overview
Daar kan je ook het tarief terugvinden.
Met dit abonnement kan je dan 8 keer naar binnen, tijdens de tijden voor het conditiezwemmen.

  • Activiteit informatie

    Heeft u nog vragen over deze activiteit? U kunt deze stellen met het onderstaand formulier.