Banen zwemmen is een leuke en gezonde manier om aan jouw conditie te werken. Er zijn professionele trainingsschema’s waar je gebruik van kunt maken. In de trainingsschema’s komen alle zwemslagen aan bod, hiermee verbetert je uithoudingsvermogen en houdt je jouw spieren en gewrichten soepel.
Wil je liever ontspannen of gezellig komen banenzwemmen met een vriend of vriendin dan kan dat natuurlijk ook.
Na afloop in de whirlpool of uitzwemmen in een andere geopend bassin behoort tot de mogelijkheden. Banen zwemmen is een leuke en gezonde manier om aan jouw conditie te werken. Zeker als je niet direct de behoefte hebt om in een vaste groep te sporten. Wil je als senior gezellig een baantje trekken met leeftijdgenoten kijk dan op deze pagina.
- 45 minuten zwemmen
- maximum aantal personen per baan (afhankelijk openstelling van baden)
- Van tevoren reserveren
Banen zwemmen is een uitstekende cardiotraining.
Tijden
Alle activiteitenMeest gestelde vragen
Er zwemt een maximum aantal personen in een baan (afhankelijk van opengestelde baden en uitzonderingen daargelaten), waardoor er voldoende ruimte voor elke zwemmer is.
U kunt tot 1 uur van tevoren al naar binnen*. Tot uw zwemblok kunt u dan gebruik maken van het recreatieve gedeelte van het zwembad*.
* Mits geopend
Ja dat mag. U mag na het banen zwemmen blijven vrijzwemmen (tot sluiting van het vrijzwemmen) in het recreatiebad en ook gebruik maken van het bubbelbad of andere geopende faciliteiten.
Iedereen wil fijn kunnen zwemmen en daarom bestaan er ‘ongeschreven’ regels die we hieronder hebben uitgeschreven.
Kies de juiste baan
Elke baan heeft meestal zijn eigen tempo. Kies daarop de voor jou beste baan uit. Zwem je erg snel, kies dan de snelle baan. Zwem je minder snel, kies dan de baan die het beste past bij jouw tempo. Wissel indien nodig tijdens het zwemmen van baan als je merkt dat het tempo teveel verschilt met die van jou.
Start niet vlak voor iemand anders
Als jij nog aan de kant staat en er komt iemand aanzwemmen, vertrek dan niet vlak voor diegene. Wacht tot die zijn keerpunt heeft gemaakt, wacht enkele seconden en zwem er dan achteraan.
Ben jij echt de allersnelste in de baan, dan kan je voor de aankomende zwemmer weg zwemmen, maar dan alleen als je zeker weet dat jij de ander niet in de weg zal zwemmen.
Zwem rechts
Zwemmen doen we – net als rijden – aan de rechterkant. We zwemmen rechtsom heen en rechtsom terug. Dit betekent dus dat je actief langs de lijn (of kant) zwemt en niet in het midden van de baan blijft. We zwemmen dus met elkaar in dezelfde baan ‘in rondjes’ tegen de klok in.
Keren
Vlak voordat je gaat keren mag je naar het midden van de baan zwemmen of, als er voldoende ruimte is naar links, om daar te keren en weer rechts in de baan uit te komen.
Inhalen mag
Zwemt er iemand voor je die langzamer is? Je mag, als er geen zwemmer tegemoet komt, gewoon links inhalen. Geef een zacht tikje op de voeten van de zwemmer voor je zodat de zwemmer weet dat je gaat inhalen. Tik niet herhaaldelijk op de voet, want dat kan als irritant worden ervaren. Achter iemand zwemmen is vaak wat lichter, dus het tempoverschil met je voorganger moet groot genoeg zijn om er ook daadwerkelijk voorbij te komen. Ga niet inhalen als je het tempo niet lang vol weet te houden.
Laat je inhalen
Krijg je een tikje op je voet, ga dan niet versnellen, maar laat je tempo als het kan een beetje zakken en houd je zoveel mogelijk rechts om je in te laten halen. Blijf rechts zwemmen tot aan het keerpunt, want dat is een prima punt waar iemand gemakkelijk langs je kan.
Houd afstand
Houd voldoende afstand tot je voorganger, als je steeds op de voeten zwemt denkt de zwemmer dat je wilt inhalen en als je dat dan niet doet is dat vervelend. Vertrek bij de start met ongeveer 5 seconden afstand of meer na je voorganger.
Pauzeren in de hoek
Als je tijdens het zwemmen een rustmoment nodig hebt, houdt die dan in de hoek. Ga niet midden in de baan stilstaan. Als je komt aanzwemmen blijf je helemaal rechts zwemmen tot het einde van de baan en ga je in de rechterhoek stilstaan. Als er geen andere zwemmers zijn, dan kan je je verplaatsen naar de linkerhoek om daar uit te rusten. Als je dan uitgerust bent, kan je zo weer starten vanaf die positie.
Jazeker! Als er wordt gezwommen in het buitenbassin (indien geopend) of het trainingsbassin, dan liggen de zwemlijnen erin.
Nee, er is geen instructeur aanwezig. Wel is er een toezichthouder aanwezig.
Wilt u onder begeleiding zwemtrainingen volgen? Kijk dan bij de activiteit Conditiezwemmen. Hierbij is een instructeur aanwezig die een training zal verzorgen.