Duiktoren ‘Triton 12’

Duiktoren ‘Triton 12’

Deze “Duiktoren” is uniek in Europa.

Sinds 2013 exploiteert Stichting Aquacentrum Den Helder deze bijzondere duiktoren. De duiktoren staat prominent in zicht als de bezoekers het terrein komen oprijden.

De diepte van de toren, de diameter, de diverse oefenplatforms en het kristalheldere water bieden de perfecte omstandigheden voor diverse partijen.

aquacentrumdh_32

De separate duiktoren kan afgesloten worden voor het publiek en alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerd personeel. Met een watertemperatuur van 23° Celsius is een pak aan te raden.

De voorzieningen in de duiktank zijn mede afgestemd op de wensen van derde gebruikers, zodat de duiktank ook voor rijksexamens benut kan worden.

Gecertificeerd

Duiktoren Triton 12 is gecertificeerd als categorie A-object. De brandweerexamens (praktijk simulatie duiktoren) worden door de gecertificeerde instelling Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) afgenomen op een maximale diepte van 9 meter. De instelling houdt toezicht op en het (her)certificeren van personen die duikarbeid bij de brandweer uitvoeren.

Sportduiken

Sportduikers kunnen ook gebruik maken van deze unieke duiktoren. Voor beginnende duikers, welke net de zwembadtrainingen hebben volbracht, is dit een mooie tussenstap voor de buitenwater duiken.

duiktoren-triton-12_2

De duiktoren is vervaardigd van een zeer hoge kwaliteit RVS, ook wel duplex genoemd. Om onderwater over maximaal zicht te beschikken is de tankwand geborsteld. De dubbele wanden en het dak zijn voorzien van isolatie materiaal. Om een goed verlichte omgeving te garanderen zijn er vier elektrisch bedienbare lichtkoepels in het dak geplaatst met daar tussenin vier lichtpunten.

De duiktoren heeft een diameter van 13 meter en een diepte van 9 meter. Aan de wand zijn drie gekleurde ringen aangebracht voor trimoefeningen. Groen (3 meter), blauw (6 meter) en rood (8 meter).

Er is op de tweede etage een control room aanwezig met daarin onder andere opname apparatuur voor de camerabeelden die onderwater vanuit diverse hoeken gemaakt kunnen worden.

Er is een lift aanwezig om naast zowel personeel als materiaal te transporteren, ook meerdere personen met een brancard plus O2 koffer te vervoeren. Als back-up is voor patiënten transport een trappenhuis beschikbaar.

Voor beoordelaars, instructeurs en oefeningen zijn op 5 meter diepte drie opklapbare platforms aangebracht. Het externe plateau van 1.40 meter diepte biedt aan minimaal 10 personen/duikers ruimte en is door middel van twee duiktrappen te betreden.

Op het perron zijn twee vulbalken (200 en 300 bar) voorzieningen. Op deze vulbalken kan tevens een duo-duikpaneel voor SSE duiken worden aangesloten.

Het duikbassin is door middel van een boven het wateroppervlak geplaatst loopbordes rondom beloopbaar. Op het loopbordes zijn een aantal voorzieningen aangebracht zoals een speciale stoel voor de duikleider/ examen -regisseur. Hier bevind zich ook een laptop waarop alle verrichtingen van de duikers kunnen worden gevolgd en ook de spreek-/luister verbinding met de kelder (waar de SET zich bevindt).

In de duiktoren kunnen onder en boven water filmopnamen gemaakt worden.

Onder water zijn vier HD camera’s (waarvan één in de SET) geplaatst, en aan de oppervlakte is onder het loopbordes een vijfde HD camera voorzien. Recht tegenover de camera opstelling is een verticale dieptemarkering aangebracht.

Om werkstukken (max 500 KG) op de bodem te kunnen plaatsen is een hijsbalk met loopkat boven het bassin aangebracht.
Twee leslokalen, een koffie- pantry, toiletruimten, vergaderruimte maken de duiktoren accommodatie compleet.
Het publiek kan via vensters en videoschermen de verrichtingen van duikers volgen.

Single Escape Tower (SET)

Onderin de duiktoren bevindt zich de SET welke bedoelt is voor het oefenen van bemanningen van onderzeeboten om te ontsnappen uit de onderzeeboot, wanneer deze niet meer boven water kan komen. Hier kunnen bemanningen van onderzeeboten trainingen uitvoeren, hoe om te gaan met deze ontsnappingstechniek.

Medische partijen

Het Aquacentrum staat in nauw contact met het Duik Medisch Centrum (DMC) van Defensie, en met de hyperbare geneeskundige diensten van het AMC en Sneek.