zonnebrandcreme

Gratis zonnebrandcrème voor bezoekers zwembad!

Gasten van zwembad het Heersdiep hoeven voortaan de zonnebrandcrème niet meer mee te nemen, want deze zomer wordt er gratis zonnebrandcrème (factor 30) verstrekt. De pilot is een initiatief van Univé Noord-Holland om de kans op huidkanker te verkleinen.

zonnebrandcreme

Tobias Gode van Aquacentrum Den Helder: “Mensen vergeten nog weleens de zonnebrandcrème als ze buiten bij ons komen recreëren, maar het is voor kinderen en volwassenen wel belangrijk om je in te smeren. Het is verstandig om dat elke twee uur te doen, want het is bewezen dat als je een paar keer goed bent verbrand, dat je dan meer kans op huidkanker hebt. Ons recreatieterrein is rondom voorzien van een groensingel met bomen, het is verstandig om daar de schaduw op te zoeken en om niet continu in de zon te zitten.”

Er zijn twee zonnebrandcrème dispensers opgehangen. Er hangt één zonnebrandcrème dispenser aan de schanskorf in de buurt van het buitenkleuter- en peuterbad en de andere zonnebrandcrème dispenser hangt aan de achterkant van het toezichthouders gebouwtje bij het grote buitenzwembad. Simone Anvelink, toezichthouder en instructeur van het zwembad, vindt het plaatsen een goed plan: “Toevallig werkte ik zelf vorige week toen het zo warm was. Toen hadden we veel bezoekers en een paar keer kwamen mensen bij me met de vraag of we ook zonnebrandcrème verkochten. Dat doen we kleinschalig bij de kassa, maar het is een goede zaak dat dit nu gratis beschikbaar is bij onze buitenzwembaden.”

Verbranding en langdurige blootstelling verhogen de kans op huidkanker

In 2020 kregen meer dan 77.000 mensen huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Honderden mensen per jaar overlijden aan de gevolgen ervan (bron: KWF Kankerbestrijding).

Gezondheidsrisico’s voorkomen

Het is niet vreemd dat Univé Noord-Holland als verzekeraar zwembadbezoekers wil helpen zich goed te beschermen tegen blootstelling aan de zon. “Naast verzekeren, richten we ons allereerst op het voorkomen van risico’s en het beperken van schade. Ook op het gebied van gezondheid, één van onze belangrijkste speerpunten. Als coöperatie proberen we oplossingen voor en samen met onze leden te realiseren. Met de gratis installatie van zonnebrand-dispensers in zwembaden helpen we de kans op huidkanker te verkleinen”, aldus Hans Schieving van Univé.

‘Eén op vier kinderen verbrandt’

Annebel Schipper, woordvoerder bij KWF Kankerbestrijding juicht de bijdrage van Univé toe en hoopt dat meer bedrijven en gemeenten standaard zonnebrandvoorziening in lokale zwembaden in hun buurt helpen mogelijk maken. ‘Uit onderzoek van Kantar in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 88 procent van de Nederlanders weet dat zon huidkanker kan veroorzaken. Toch verbrandt een op de vier kinderen,’ aldus Schipper. “Mensen weten wel dat insmeren belangrijk is, maar vergeten het vaak gewoon. Wanneer zonnebrandcrème als vanzelfsprekend beschikbaar is in zwembaden, wordt insmeren dat zeer waarschijnlijk ook meer.”